NipunamPortraitJuly18small.jpg

Biografie

mijn verhaal over ´Connection´, contact

Een centraal thema in mijn leven is het maken van contact. En het is rond dit thema dat ik een hele ontwikkeling heb beleefd en leef. Ik ben geboren in 1970 in Sittard. Ik was de jongste van 3 kinderen in een traditioneel katholiek gezin, middenklasse, vader leraar, moeder huisvrouw. De oudere kinderen, 2 meisjes, waren resp. 8 en 6 toen ik geboren werd.
Op mijn 18e had ik nog maar weinig contact met wie ik was en wat ik wilde. Er was er een impuls om fysiotherapie te gaan studeren, maar dit liet ik me uit mijn hoofd praten, omdat ik aanleg had voor technische onderwerpen, wiskunde en natuurkunde. Ik volgde mijn 2de impuls en ik studeerde architectuur. Dat deed ik uiteindelijk met veel passie.

Tot mijn 35e heb ik als architect gewerkt. Ik werkte aanvankelijk met een tweetal beroemde architecten in Barcelona, Spanje en in Porto, Portugal. Toen ik terugkeerde naar Nederland wist ik direct dat ik iets anders wilde gaan doen. Het was duidelijk dat ik in mijn werk als architect niet mijn diepe wens kon leven, om op een diep niveau contact te maken met mensen.  

Mijn contact met Osho
In 2000, ik was 30 jaar, las ik een boek van een mysticus, genaamd Osho. Dit was het begin van een hele reeks veranderende in mijn leven. Het boek dat ik vond heet ‘Mosterdzaad’ en daarin vertelt Osho over het nieuwe evangelie volgens Thomas. De verhalen over het leven van Jezus kende ik redelijk goed, maar de betekenis die de verhalen in dit boek kreeg, was nieuw. Ik begon vele boeken van Osho te lezen. Sinds het eerste boek, is Osho, een belangrijke leidraad in mijn leven. Osho overleed in 1991.
In 2000 startte ik met een studie Chinese geneeskunde in Nederland. Acupunctuur had voor mij de belofte om meer in contact te zijn met mijn medemensen. Het was technisch en ik was gepassioneerd.

Mezelf terugvinden
Op mijn 32e veranderde mijn leven drastisch, na 3 jaar aan het werk te zijn in Nederland kreeg ik een burn-out. De directe aanleiding was dat ik, nog altijd werkend als architect, te veel werk op mijn schouders nam, veel verantwoordelijkheid naar me toe trok.
De indirecte aanleiding was een opeenstapeling van emotionele spanningen gedurende mijn gehele leven, ik was mezelf onderweg, zeg maar, kwijt geraakt. Dat laatste werd duidelijk toen ik begon met lichaamswerk.
Ik ging lichaamswerk doen, in het bijzonder bioenergetica en later ook primal therapie. Dit deed ik in een centrum genaamd Humanivesity, opgericht door een discipel van Osho, Veeresh. Bioenergetica werkte goed voor mij, het was een ingang naar een totaal andere wereld. Een bekend centrum voor bioenergetica is gelokaliseerd in het zuiden van Brazilie. Gezien mijn affiniteit met Zuid-Amerika, ging ik hier naartoe en met grote intensiteit dook ik in dit ‘werk’ en in de meditaties van Osho.

Cranio en Acupunctuur als methoden van contact
Inmiddels had ik 4 jaar Chinese geneeskunde gestudeerd en in 2005 startte ik een praktijk in Gouda, waar ik werkte met acupunctuur.
Wat bioenergetica voor mij betekend had, stond echter niet in verhouding met wat mijn werk met acupunctuur bij een ander kon los maken. Ik vond mijn werk met acupunctuur beperkt. Verder had ik inmiddels, na enkele jaren van expressie de behoefte om meer naar binnen te gaan.
In die tijd kwam Cranio Sacraal therapie op mijn pad. En alhoewel ik geen fysiotherapie heb gestudeerd mocht ik de opleiding aan het Upledger instituut starten en afronden. Mijn diploma ontving ik in 2008. De cranio integreerde ik gaandeweg in mijn werk met acupunctuur. Nu ik meer in contact was met mezelf, met mijn eigen emoties en de beschikking had over craniomethoden en acupunctuur had ik uiteindelijk het gevoel dat ik ook anderen werkelijk kon ondersteunen in contact te komen met zichzelf.
In 2010 ging ik naar Portland in de VS om 5 elementen acupunctuur te studeren. Deze vorm van acupunctuur is niet gericht op het behandelen van symptomen maar werkt met het potentieel van elk individu. Ik raakte bevriend met de docent David Ford, en gedurende 2 jaar werkten we samen in de VS en in Nederland.

Pan en leven in gemeenschap
In 2012 leerde ik Pan kennen. Pan had tussen 1975 en 1989 vele jaren een direct contact met Osho in India. Pan belichaamd voor mij de vibratie en de intensiteit waar ik naar op zoek was. Hij nodigde mij uit en moedigde mij aan om meditatie, zeg maar contact met het goddelijke (of dat wat voorbij mijn persoonlijkheid gaat) het belangrijkste te maken in mijn leven. Ik ontdekte dat het menselijk verstand een grote gave is, en tegelijkertijd de grootste belemmering kan zijn om te leven wie je werkelijk bent. In 2013 ging ik in Duitsland wonen in de leefgemeenschap opgericht door Pan in 2000.  
In de leefgemeenschap is er dagelijks meditatie en worden er ook maandelijks retraites georganiseerd. Vanaf het begin was ik betrokken bij het groepswerk, aanvankelijk met het geven van bioenergetica, later ook met cranio sacraal therapie en feldenkrais. Er is een heel scala aan technieken waar mee wordt gewerkt, de belangrijkste sessies zijn afkomstig van Tibetan pulsing, waar één van de bewoners al 25 jaar mee werkt.
Naast de praktijk in Nederland, die verder draaide, opende ik een praktijk in een klein dorpje Gersfeld, gelegen nabij de leefgemeenschap.

Uruguay
In 2014 vertrok ik samen met 5 andere bewoners van de leefgemeenschap rondom Pan, naar Uruguay, zuid Amerika om daar een nieuwe groep op te zetten. We kochten een stuk grond van 37ha, direct gelegen naast een natuurreservaat, in het binnenland van Uruguay. Geen drinkwater, geen elektriciteit en geen infrastructuur. Naast mijn functie als vertaler, contactpersoon en alternatieve dokter, kwam mijn oude vak als architect van pas. Na 4 jaar kwamen we tot een infrastructuur met verschillende gebouwen en een grote tuin, waar het aangenaam leven is. Mijn bijdrage zat er voor het moment op en voor mij als individu kwamen een aantal aspecten die geleefd wilden worden tot een voltooiing.

Biodynamische Cranio
Ik had weer meer tijd en energie om met Cranio aan de slag te gaan. Sinds 2006 een constante in mijn leven. De laatste 5 maanden van mijn verblijf in Uruguay behandelde ik cliënten op verschillende locaties echter de meeste energie ging in het geven van workshops Cranio Sacraal therapie. Onder de naam Cranio Uruguay gaf ik workshops in het hele land.  Daar was veel animo voor met name onder de mensen die al met lichaamsgerichte therapieën werken.

Ondertussen heeft mijn werk met Cranio sacraal therapie een hele evolutie doorgemaakt. Met de jaren ontdekte ik dat het transformerende vermogen van de behandelingen het grootst is wanneer ‘ik’ (lees: mijn verstand) op de achtergrond is en ik het proces kan overlaten aan de intelligentie van de cliënt, of noem het de intelligentie van het leven die in de persoon aanwezig is. Ik kwam erachter dat binnen de Cranio Sacraal therapie een discipline bestaat die biodynamische Cranio Sacraal therapie heet. Het maakte veel duidelijk over hetgeen ik ervaar in mijn behandelingen en de richting waarin ik mij natuurlijkerwijze ontwikkel.
Dit is een ontwikkeling parallel aan mijn eigen evolutie (het kan ook niet anders). Aanwezig zijn, present zijn met dat wat er is, het diepste mogelijke contact. Een verbinding met het goddelijke met de stilte in jezelf.

Sinds juni 2018 ben ik terug in Duitsland, in de leefgemeenschap en werk ik wederom in Gersfeld, onder de naam ‘Connection’, connectie, contact de rode draad in mijn leven.

Sessies en Workshop in Nederland
Vanaf augustus start ik eveneens met het geven van individuele sessies in Nederland.